Pledez vinovat (scurt discurs)

Nicăieri nu mă simt mai confortabil decât în scaunul acuzatului. Vă spun vouă, celor care cerşiţi şi ultimul strop de atenţie, dacă vă doriţi cu adevărat să păşiţi în lumina reflectoarelor, păcătuiţi. Atât vă spun, păcătuiţi, faceţi ce toţi cei din jurul vostru v-au zis, în repetate rânduri, că nu se cade, faceţi ce alţii nu au găsit niciodată curajul să ducă la bun sfârşit. Contrazice-ţi-vă, frângeţi aripi şi aplecaţi capete, numai doar să faceţi totul calculat şi cu un scop.

M-am născut o controversă; e ca şi cum aş avea pecetea aceasta lipită de frunte. Tot ce fac pare împotriva „firii”, „fire” pe care au stabilit-o alţii înaintea mea şi care acum reprezintă singură regulă universal valabilă. Nu ştiu dacă înţelegeţi voi ce-i cu „firea” asta, dar dacă aţi ajunge în locul meu, fie şi pentru un minut, aţi înţelege de unde porneşte toată furia şi revolta mea; „firea” aceasta, oamenilor, vă mănâncă sufletul, vă ţine departe de orice efuziune sinceră, vă limitează gândurile şi vă face nişte simple marionete dintr-un spectacol care se repetă la nesfârşit. Vă rog să mă scuzaţi, mereu ajung să vă compat vieţile ba cu o piesă de teatru, ba cu vreo reprezentaţie de mahala, dar îmi este pur şi simplu imposibil să pomenesc despre altceva când mă gândesc la…voi.

Poate din această cauză sunt mereu singură  în banca acuzatului, numai eu cutez să aduc în discuţie caracterul reprobabil al modului în care acţionează soarta; şi asta, doamnelor şi domnilor, pentru că eu nu cred în soartă. Sunt atât de multe episoade care se repetă dintr-un colţ al lumii într-altul, încât îmi vine să mă ridic de pe scaun, să-mi iau jacheta şi să părăsesc sala de spectacol din cauza previzibilităţii şi a lipsei de originalitate a acestora. Pentru că mai rău îmi dăunează ipocrizia voastră, vă prefaceţi mereu că aveţi de-a face cu o situaţie inedită. Nu, vă spun eu, nu e nimiv care să vă diferenţieze; toţi aveţi aceleaşi moduri nesuferite de a minţi, de a iubi, de a consola, de a vorbi de rău şi de a disimula. Toţi, fără nicio excepţie, faceţi aceleaşi greşeli şi, de fiecare dată, vă spuneţi că nu le veţi mai repeta. Toţi iertaţi, însă nu fără a-i face pe ceilalţi să sufere. Toţi vă credeţi unici, vă îmbărbataţi cu ideea aceasta în „momentele grele”, dar v-aţi gândit vreodată că, în final, se va pune problema că acest simplu gând vă face pe toţi la fel?

Eu am spus-o de atâtea ori şi nu îmi este deloc jenă să repet: nimic nu e sigur, nimic nu e adevărat (dacă spuneam asta în Antichitate, eram fugărită din oraş). Tocmai de aceea vă rog să nu luaţi ca atare nimic din ceea ce am spus. Sunt foarte multe şanse ca toate aceste vorbe să mai fi fost predicate de sute de ori înainte şi poate chiar de pe acelaşi scaun al acuzatului. Nici eu nu mă cred, de ce aţi face-o voi? Dar dacă nu mi-aş susţine nici măcar aceste idei, atunci ce aş mai fi? Unde aş sta? Laolaltă cu voi, în sală? Nu, nu se poate. Numai gândul mă îngrozeşte…

Reclame

0 Responses to “Pledez vinovat (scurt discurs)”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Let’s Do It, Romania!
I write like
Edgar Allan Poe

I Write Like by Mémoires, Mac journal software. Analyze your writing!

A spus...

Tweet my tweeting twitter

  • "Şi tu ce-ai făcut? Ai continuat să-ţi joci roulul infect, care oricum nu-ţi venea, ba chiar atârna ridicol pe umerii tăi." 7 years ago

Clickuieşte ca să primeşti mail-uri mişto, de la mine pentru tine, cu şi despre blogul ăsta fandosit!

Alătură-te altor 14 urmăritori

Subscribe:

Scurt, foarte scurt istoric


Caut o portiţă deschisă şi un şut în fund (de înaintare).

Banners

widget widget widget widget widget
Created by Roxanne Stump

Cine cauta,gaseste

  • 44.913 amatori
septembrie 2011
L M M J V S D
« apr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

From around the world

free counters

Diverse

OURWORLD

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: