Voi l-aţi numi un om fără suflet

Se gândeşte numai la cei din jurul său, şi totuşi e o persoană foarte egoistă. Este personajul preferat al tuturor, însuşi sursa bunei dispoziţii, dar e un adevărat mizantrop. Pune preţ pe sfaturile altora, considerându-le însă pe ale sale net superioare. Voi…l-aţi considera ca fiind omul fără suflet.

Circula, la un moment dat, ideea că sufletul nu poate fi definit, atâta timp cât părea a fi un concept abstract, parcă inventat de romantici. Dar ştim cu toţii că romanticii sunt cei mai mari mincinoşi; au o plăcere sadică de a se minţi pe ei însuşi pentru a-şi induce o stare de letargie, care, zic ei, nu este numai sursa de inspiraţie, ci creaţia însuşi. Poate fi sufletul doar o minciună? Biblia spune că nu. Savanţii spun că este ansamblul de procese afective şi intelectuale ale omului. Psihic, dacă preferă cineva aceste termen. Şi totuşi, parcă nu-i destul. Are un înţeles abscons, pe care mulţi oameni nu ar putea vreodată să-l înţeleagă, pe care nici n-ar vrea să-l înţeleagă, pe care nici n-ar trebui să-l înţeleagă… Tocmai de aceea, îşi închipuie că sufletul, inima, ţin numai de afectivitate, de aşa-zisele sentimente (care, să nu uităm, sunt atât de fragile!). Resping, într-un mod grobian, orice altă teorie care ar susţine că altceva înobilează sufletul omului, ca şi cum ar fi o concepţie conspiratoare.

Personal, m-am săturat de termenul de „conspiraţie”. Interpretarea lui este chiar mai subiectivă decât cea a „sufletului”. Acuzi pe cineva de conspiraţie atunci când vrei să-l denigrezi. Şi câţi au murit numai pentru că principiile lor erau, în ochii celorlalţi, doar nişte supoziţii instigatoare la Rău…

Voi continua să mă învârt în jurul cozii până când voi ajunge la interpretarea mea în ceea ce priveşte termenul de „suflet”. 😆

Nu ştiu câţi vor observa că tot acest discurs pluteşte într-o sfera de incertitudine. „O sută de iepuri nu fac cât un cal, şi o sută de bănuieli nu fac cât o dovadă.” (F.M. Dostoievski) Eu sunt gata să recunosc că nu pot dovedi nimic din ceea am spus, din ceea ce voi spune; dar simt un junghi în coaste când văd că unii sunt atât de siguri de ceea ce propovăduiesc. Ascultându-i, nu pot să zic decât că omul a pierdut timpul aiurea cu evoluţia, întucât a ajuns o fiinţă atât de previzibilă. Mulţi suferă de o siguranţă maladivă în ceea ce priveşte stabilitatea (sau, mai bine zis, instabilitatea) emoţională, şi pe mine mă acuză de insolenţă, doar pentru că îmi susţin punctul de vedere cu multă înverşunare. S-ar debarasa de mine, dacă omorul n-ar fi fost o ilegalitate. 😆 În urma celor spuse, catadicsesc că cei care citesc aceste rânduri ar trebui să renunţe la toate prejudecăţile, şi măcar să ia în considerare o altfel de interpretare.

Vorbeam, mai înainte, de supoziţii instigatoare la Rău. (Dacă este cineva interesat de o părere obiectivă despre ce ar reprezenta Răul şi ce i-a determinat pe unii oameni să vrea să epateze cu un stil de viaţă şi o credinţă considerată ca apaţinând lucrării diavolului, poate să arunce un ochi aici.) Eu nu vorbesc de Răul suprem. Ce parte a firii unei persoane o face rea? Sau poate viciile trebuiesc blamate. Sau condiţiile precare de viaţă înrăutăţesc individul. Întrucât am puţin sânge rusesc în vene, mă fascinează tocmai latura aceasta mai puţin plăcută a fiinţei umane. Sunt absolut sigură că singurele sentimente pure sunt cele dezonorante. De ce? Pentru că sunt instantanee, univoce, şi rezultă din frământările individului, pe plan psihologic. Nu pot fi mascate şi nu se manifestă cu niciun interes. Sunt pure, ele reprezintă sufletul. Degeaba cosmetizaţi termenul cu tone de filantropie şi râsete forţate, cu lacrimi vărsate pentru dragostea sinceră, cu păreri de rău şi scuze răsuflate… Eu ajung să cunosc o persoană abia după ce o văd urlând, blestemând. Hainele, sunt şi ele înşelătoare. De ce vă încredeţi în haine?

… sufletul e poarta spre cunoaşterea absolută. Iar cunoaşterea absolută se dobândeşte numai după ce înveţi să accepţi toate zguduirile lăuntrice, fie ele bune, sau rele. M-am gândit că o să exagerez prea mult dacă o să aduc în discuţie o altă teorie a mea, cum că tot binele pe care-l facem vine din rău; aşa că renunţ, pentru că iar o să mă lovesc de subiectivitate, şi din tot amalgamul acela ambiguu nu pot să ies cu nimic concret. Cam asta ar fi: toată lumea nostră, care pare construită pe nişte piloni rezistenţi, e dominată de incertitudine. Nu pentru că aş fi o conspiratoare lansez idei care vin în contradicţie cu doctrina socială din timpurile noastre. E simplu, nu vreau să mai văd atâta siguranţă. Vreau puţin raţiune, vreau gândire… Doar atunci când aranjezi în cumpănă şi pui întrebări, poţi afirma că…gândeşti.

De ce să respingi fără să verifici?

Nu spun că am dreptate. Sunt mult mai multe şanse să mă înşel. Şi, totuşi, de ce să nu iau în considerare faptul că, încrezându-mă în vorbele altora, îmi limitez orizonturile şi mă rezum la o existenţă mediocră? Şi, inevitabil, închei totul în aceeaşi manieră incertă…

„Răul se ascunde sub multe maşti, dar cel mai periculos este răul care se ascunde sub masca virtuţii.”

Reclame

4 Responses to “Voi l-aţi numi un om fără suflet”


 1. 1 Alex 09/04/2010 la 15:05

  Chiar nu-ti dai seama? Asta se doreste, practic dintotdeauna, transformarea omului de rand intr-un om fara suflet. Nu as merge, in totalitate, pe definita ta si as adauga ca omul fara suflet e o fiinta cu existenta liniara, care nu face nimic deosebit, extrem(de bine sau rau). Totodata, ca el nu este nimic altceva decat un sclav. Chestia asta cu sclavul o spusese bunica-mea intr-o zi cand ne uitam la filmul cu Robinson Crusoe si cat era el cu negrul pe insula venisera 2 tipi despre care descoperisera ca aveau un vas plin de sclavi. Imaginea aceea a sclavilor te marca: femei, barbati si copii cu bucati de haine pe ei inlantuiti intr-o mizerie.
  Sclavagismul sub forma aceea nu va mai aparea(sau cine stie), dar nu inseamna ca nu se doreste sclavagism. Si ce ca ai niste haine de lucru si lucrezi 14 ore intr-o fabrica pe salariu de nimic…nu esti tot sclav?
  Cel putin pt mine, cand vad cum sunt distrusi toti eroii-fie ficitonali, fie reali-cum sunt inlocuiti de non-valori care evident ca nu dau niciun fel de exemplu si reduc toate ideile mari…la nimic. Sigur ca nu stiu care sunt modelele voastre, eroii cu care ati crescut si de aceea nu vreau sa dau exemple, dar viata pt mine a devenit trista si de multe ori pare fara rost.
  Acum cateva saptamani am scris un eseu pt Banca mondiala despre controlarea „fenomenului”. In mod ironic, realizez cat de bine se controleaza fenomenul in ziua de azi: studentii care se organizau in diferite asociatii si protestau in mod violent Baader-Meinhof(Red Army Faction), Blekingegadebanden prin diferite mijloace au fost neutralizate pe vecie.
  Organizatiile astea nu lasau publicului indiferenta: erai ori pro or contra. Vedeai in ele ori o forma de Bine ori Raul absolut. Eu eram mereu impotriva pt ca nu consideram ca e normal sa existe vicitime colaterale, dar am ajuns in acel punct in care spun ca cel putin milioane de oameni aveau ce sa invete de la ei. Unii veneau din familii bune si renuntau la statutul asta pt ca si ei vedeau politica asta de uniformizare care se ducea.
  Mor(figurat) eroii, mor astfel si dusmanii lor de moarte si ce ne-a mai ramas? Partide politice care aduna tot ce e mai negru, mai murdar dintr-o societate? Talk-show-uri cu tot felul de fiinte decazute?
  Tema asta Bine-Rau…am iesit la concluzia ca nu exista Binele Absolut sau Raul Absolut ca toti avem momentele noastre in care suntem capabili de un lucru care sa iti aduca si tie si altuia bucurie, dar sunt si momente de intuneric care ne fac sa ne uram propria persoana. Cred si ca majoritatea oamenilor sunt victime depinde cat de mult raman acestia marcati: sunt unii care se amtitioneaza si realizeaza lucruri mari pt omenire, sunt altii care ajung sa devina mafioti, sunt si cei care devin ucigasi in serie.
  Vorba mea:”trebuie sa ne diferentiem de maimute”. Poate ca nu putem mereu, poate ca unii nu pot deloc, dar trebuie sa ne controlam, sa nu ne lasam prada instinctelor animalice si sa incercam sa dam un exemplu indiferent ca cei din jurul nostru nu fac lucrul asta.
  Trebuie sa ne luptam cu banalitatea indiferent de consecinte, indiferent ca am putea ajunge intr-un sanatoriu sau intr-un mormant. Curajul, nebunia, intelepciunea, umanitatea trebuie sa revina pe prima pagina a vietilor noastre altfel vom fi exact ce ai spus tu: niste persoane fara suflet.

  PS: 1.nu va faceti griji cu privire la asa-zisele atacuri teroriste din ultimii 2 ani…toate sunt puse la punct de cine trebuie.
  2. Se poate atinge cunoasterea suprema de catre toti oamenii si intr-un timp se spunea ca acest lucru e vital, ca limita trebuie impinsa pana acolo, dar daca scopul nostru va deveni ca doar unii sa aiba acces la ea inseamna ca suntem o societate inutila.
  3. Vizionati Heart of Darkness din 1993…e un film complex realizat dupa o nuvela la fel de grea

 2. 2 Darky 10/04/2010 la 12:01

  da intradevar un post foarte complex si inteligent realizat
  esti o persoana interesanta…..ar trebui sa vorbim

 3. 3 Ionut 13/04/2010 la 20:15

  asta-i despre … mine!? 😕

 4. 4 Roxanne 14/04/2010 la 10:07

  To Ionut:

  Cât la sută din articol ai citit? 😆


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Let’s Do It, Romania!
I write like
Edgar Allan Poe

I Write Like by Mémoires, Mac journal software. Analyze your writing!

A spus...

Tweet my tweeting twitter

 • "Şi tu ce-ai făcut? Ai continuat să-ţi joci roulul infect, care oricum nu-ţi venea, ba chiar atârna ridicol pe umerii tăi." 7 years ago

Clickuieşte ca să primeşti mail-uri mişto, de la mine pentru tine, cu şi despre blogul ăsta fandosit!

Alătură-te altor 14 urmăritori

Subscribe:

Scurt, foarte scurt istoric


Caut o portiţă deschisă şi un şut în fund (de înaintare).

Banners

widget widget widget widget widget
Created by Roxanne Stump

Cine cauta,gaseste

 • 44,872 amatori
aprilie 2010
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

From around the world

free counters

Diverse

OURWORLD

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: