Ce se poate spune despre noua generaţie: manifest

Zi de zi, mă lovesc de aceeaşi problemă. Simt că între mine şi reprezentanţii generaţiei mele se ridică un zid, care mă ţine pe mine departe de ei, şi pe ei departe de mine.

Problema principală a generaţiei mele este refuzul de a gândi şi de a discuta despre logică, etică şi util. Mereu am considerat că este absolut necesar să pui întrebări şi să nu te laşi legat la ochi pentru a străbate calea cunoaşterii de sine şi a lumii din jur. Mulţi ar spune că este prea devreme pentru aşa ceva, însă dacă nu există o pregătire prealabilă, individul nu va asimila cunoştiinţe nici la 20, nici la 30, şi nici la 40 de ani. Cineva spunea: „Oamenii se schimbă. dar nu o fac, pentru că le este mai uşor să rămână la acelaşi nivel.”

Refuzul de a gândi apare ori din comoditate, ori în urma îndoctrinării. Văd cum tineri refuză vehement alte preocupări, alte lecturi, alte teorii, în afara celor impuse la şcoală. Astfel, nu doar o dată am fost judecată pentru că nu respect lista de lecturi recomandate, că mă preocupă probleme de politică, de istorie şi că apreciez (mult prea mult) arta. Răspund sincer: „De ce? Pentru că aşa vreau EU!”. Personalitatea mea este într-o continuă schimbare, pentru perfecţionare. La ei, însă, iese la iveală lipsa de personalitate, lipsa de interes pentru ce îi înconjoară, şi chiar lipsa unor gusturi personale.

Presupun că aceste lipsuri sunt, defapt, piaţa de desfacere a mass-mediei, a modei, pentru că tinerii par să ingereze tot ce primesc la masă. Dacă cineva gândeşte pentru ei, ce rost mai are ca ei să pună vreo întrebare? Înghit, lacom, şi apoi se aşează pe canapea cu burta-n sus: a zis unu’ că-i de bine, atunci aşa o fi.

Nu mică mi-a fost mirarea să aud de la cineva că nu este nevoie să studiezi o anumită chstiune pentru a-ţi forma o părere. Dacă e învelită într-un pachet frumos, atunci conţinutul va fi la fel de bun. Asta pare să fie deviza lor.

De asemenea, şi lipsa de responsabilitate este acută. Observ că din ce în ce mai puţin iau un proiect în mână pentru a-l duce până la capăt. Dacă este cineva dispus să-l facă pentru ei, cu atât mai bine.

Lipsa principiilor, probabil, aduce societatea la o degradare continuă. Acolo unde creierul nu funcţionează după anumite norme, acolo totul este pierdut; nu există cale de întoarcere.

Din păcate, aceste lacune par să nu fi apărut brusc, ca rezultat a vreunei anomalii. Asta pare să ceară societatea şi religia de la oamenii ei: îndobitocire în masă. Promovarea unor antimodele este cel mai uşor mod de a sublima raţiunea tinerilor. se pare că, cel care gândeşte altfel decât restul „turmei” are două căi de ieşire: ori ca oaia neagră, ca outcast, ori ca lider al „turmei”, cel care impune. Pentru a deveni lider al turmei, ai nevoie de carismă, pentru a înrobi creierele leneşe. Un foarte bun exemplu este aşa-zisul prieten al liceenilor, Tudor Chirilă. Acesta este doar carismatic, nici pe departe bine intenţionat, cu toate că acesta pare să fie scopul lui. Mesajele lui Chirilă au doar formă, dar ce se întâmplă cu forma dacă n-are fond? Scopul lui a fost să atragă, şi nicidecum să înveţe. Tinerii, păcăliţi de şarmul lui, nu au făcut altceva decât să-i asculte mesajele ca nişte roboţi, eventual vărsând o lacrimă, pentru că (nu-i aşa?) tipul este foarte sentimental, utându-se cât de bine îi stă în noua pereche de jeans strâmţi. Scrisoarea lui a defilat în faţa ochilor a mii de oameni, fără însă a avea niciun rezultat. La el, vorbele rămân vorbe, cu toate că se poate citi, foarte uşor, faptul că se supraestimează, crezând că va rămâne prin aceste cuvinte: „O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.” Nimic nou, nicio reformă, aceleaşi clişeuri care răsună dintr-o parte într-alta, conform cărora avem nevoie de o schimbare. Însă nimeni nu a ridicat furca în aer pentru a face vreao schimbare, pentru că, deja ştim cu toţii, „schimbarea începe cu tine”.

Logic vorbind, nu poţi cere câinelui să înveţe trucuri noi. Tinerii din generaţia mea sunt ,deocamdată, pierduţi, pentru că dacă nu se trezesc la timp ca să ia ei singuri nişte decizii, să-şi asume responsabilitatea, să pună valoare pe morală şi pe adevăratele virtuţi, să întrebe şi să răspundă, să rişte, să tragă linie la sfârşitul zilei, atunci ne îndreptăm spre un sfârşit iminent. Toată munca adevăraţilor oameni de cultură se va duce pe apa sâmbetei, va fi îngropată în negura timpurilor, iar la putere vor fi oameni nici mai virtuoşi, nici mai corecţi decât restul poporului. Deja sună familiar. Pentru că, până la urmă, de ce am aspira la ceva mai bun dacă nu suntem demni? Dacă spiritul nostru civic ne îndeamnă la furt, dacă valorile noastre sunt reprezentate de mafioţi, dacă respectul nostru se traduc prin gunoi şi intoleranţă, atunci de ce să vrem progres?

Ca să revin la tineri, unii dintre aceştia văd schimbarea într-o anarhieprost înţeleasă, care constă în muzică punk şi graffiti-uri pe pereţi. Sincer, mi s-a cam acrit să cer explicaţii, deoarece este evident că „fiecare face cum îl duce capul” . Mulţi continuă să scrie „aduce-ţi” şi „proast-o”, mulţi vor crede că Cicero e cântăreţ de operă, şi chiar mai mulţi vor susţine că Mircea Badea şi Mircea Dinescu sunt oameni de cultură. Asta li se dă, asta mănâncă, nu fac mofturi.

Eu ce pot să fac? Nu am influenţă şi nici putere, pentru că dacă aş fi avut, aşi fi instalat un nou regim politic care să vizeze, în primul rând, nivelul de cultură a oamenilor. Nici măcar carismatică nu sunt. Eu am doar vorbe, cărora le rămân loială.

The wind of change stopped blowing a couple of yers ago…

Reclame

5 Responses to “Ce se poate spune despre noua generaţie: manifest”


 1. 1 UnSoricel 06/12/2009 la 14:03

  Zici ca-i noua (generatzia)… dar pare veche de cind lumea.. deci poate te pui cu metafizica romanesca care nici ‘comunistii’ nu au reusit sa o schimbe nici macar prin fortza si facind ce au facut… in idea ca era vorba sa fi fost o societate dialectica etc.

  Poate adevarul e mai simplu … traiesti intr-o societate foarte foarte conservatoare, iar in cazul tau special, si provinciala in gindire (din provincie provenind majoritatea din noi) intelegind prin asta si ca instinctul de conservare primeaza in multi.

  Par eu a avea mai multa incredere in ‘tineri’ decit ai tu, poate pentru faptul ca am curajul sa cred ca fiecare tinar are in el natural ceva ce-i spunea sa aleaga una sau alta – deci este alegerea sa. Ca alegerile lor tie ti se par facile sau legate de turma… asta e iar istoria lumii de la orgini… si se va repeta.. deci nu asta potzi schimba, potzi doar schimba prin a da altora sansa sa aleaga mai bine utindu-se la exemplul tau sau la munca ta !

  Realitatea e una simpla, e mai caldutz in turma, poti avea avantaje mai usor.. poti lua ca aspect istoric si pe cel biblic in care si profetii s-au lepadat de Isus pentru a pretinde ca sunt dintr-o alta turma… Orice societate oricit de avansata este un loc in care mediocritatea triumfa, poate asta este si scopul principal al societatii…

  Daca esti pe sponciul tau dupa cum remarcai, esti in afara ….si e frig si e greu si poti fi izolata, ignorata si chiar abuzata – un lucru pe care orice dizident roman fost l-a cunoscut din plin – plus ca generatia noua nici macar nu este interesata in ai cunoaste.

  Un lucru in cazul tau ramine clar de spus … cultura nu se face cu fortza, dar se face pe sponciul tau… pericolul ca se va pierde este si un fapt metafizic… si deci si mai ales in acel peisaj cultura cere curaj !! Poate ce justificat te dezgusta este ca multi dintre acesti tineri noi nu au curaj, nici azi ! Insa intrebarea ramine daca curaj n-au …atunci sunt lasi ??? Si deci in cazul tau nu sunt convins ca ai vrea sa fi tap (ispasitor) peste o turma de lasi !

  Esti mai aproape de Raskolnikov decit crezi !… si pt mine ar fi interesant sa scrii despre ce-i sperie pe acesti tineri … si de unde vine curajul tau !.. asta daca tot vrei un manifest adevarat nu doar o lista de reprosuri pentru ‘necurajosi’ sau ‘lasi’..

 2. 2 Roxanne 06/12/2009 la 16:56

  To UnSoricel:

  Mă doare capul…:D

 3. 3 GreenX 06/12/2009 la 22:02

  Sunt de acord cu tine. Mai rar oameni care sa gandeasca astfel. Oricum, unii traiesc in lumea asta numai ca sa indeplineasca rolul de decor.

 4. 4 Roxanne 06/12/2009 la 22:25

  To GreenX:

  Mersi, şi sunt perfect de acord. 🙂 Ca şi cum ai merge la o piesă de teatru unde n-ar fi actori.

 5. 5 UnSoricel 07/12/2009 la 13:38

  ciudat este ca pe voi va puneti in categoria celor care ‘ar gindi altfel’ din start… insa nu prea aveti cu ce convinge, care e un fapt normal in idea ca esti tinar si nu ai apucat sa faci prea multe ca sa arati ca poti gindi altfel.. dar … poate ar fi mai normal sa incepeti mai de jos de la idea ca ‘vreti sa ginditzi altfel’ si sa vedeti ce se poate face… Oricum o dai a NU gindi altfel nu e o crima… este doar o realitate care exista in fiecare societate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Let’s Do It, Romania!
I write like
Edgar Allan Poe

I Write Like by Mémoires, Mac journal software. Analyze your writing!

A spus...

Tweet my tweeting twitter

 • "Şi tu ce-ai făcut? Ai continuat să-ţi joci roulul infect, care oricum nu-ţi venea, ba chiar atârna ridicol pe umerii tăi." 7 years ago

Clickuieşte ca să primeşti mail-uri mişto, de la mine pentru tine, cu şi despre blogul ăsta fandosit!

Alătură-te altor 14 urmăritori

Subscribe:

Scurt, foarte scurt istoric


Caut o portiţă deschisă şi un şut în fund (de înaintare).

Banners

widget widget widget widget widget
Created by Roxanne Stump

Cine cauta,gaseste

 • 44,872 amatori
decembrie 2009
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

From around the world

free counters

Diverse

OURWORLD

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: